Blended learning voor lerende organisaties

Voor organisaties is blended learning een uitstekende optie om teams, leidinggevenden en medewerkers te ontwikkelen. Het is een mix van traditioneel leren, digitaal studeren en coaching. In deze blog leggen we uit wat blended learning is en wat de voordelen zijn voor organisaties en medewerkers.

Wat is blended learning?

Blended learning is een mengsel, een ‘blend’, van klassikaal leren, e-learning en het uitvoeren van opdrachten ‘on the job’. Met een blender kan je verschillende ‘shakes’ maken, door te variëren met ingrediënten en hoeveelheden.

Bij blended learning gaat dat niet anders. Het draait om maatwerk: een leerervaring die aansluit bij iemands persoonlijke eigenschappen en omstandigheden. Een voorbeeld? Stel dat een medewerker een traject ‘persoonlijke groei’ wil volgen. In dit scenario kan je beginnen met een 360 graden feedback sessie met zijn voltallige team. Daarna kan deze medewerker een ‘ik-versterkende’ e-learning volgen, afgewisseld met individuele coachingsgesprekken.

Bij blended learning zet je een mix van offline en online leermethoden en -technieken in. Voor een succesvolle toepassing is het cruciaal dat een medewerker zelf ‘in the lead’ is. Hij moet zijn eigen invulling aan het leertraject kunnen geven. Natuurlijk in overleg met een leidinggevende, HR-medewerker of indien nodig een externe partij die kan adviseren.

Komt blended learning in een stroomversnelling na de crisis?

Tijdens de coronacrisis hebben wij podcasts opgenomen met ondernemers, bestuurders en managers uit diverse branches. De gesprekken gingen onder meer over de voor- en nadelen van thuiswerken. 

Heeft iedere medewerker de discipline om ‘s ochtends op tijd achter de laptop plaats te nemen? Wordt een moeder niet te veel afgeleid door rondrennende kinderen? Of is thuiswerken juist een zegen? Collega’s stormen niet langer zonder aankondiging je kantoor binnen. Denk verder aan efficiënte video calls, waardoor de reistijd sterk is afgenomen.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor blended learning. Omdat de arbeidsmarkt verandert, wordt ‘9 to 5’ steeds minder vanzelfsprekend. Werken, leren en vrije tijd vloeien meer en meer samen. Denk aan deeltijd werken, het flexibel indelen van dagen en uren. 

Medewerkers willen tegenwoordig baas zijn over hun agenda. Werk draait niet alleen om geld verdienen. Het moet ook betekenis geven aan je leven. Een baan moet passen binnen iemands leefstijl. Het leerproces dient aan te sluiten bij de persoonlijke beleving, de eigen wensen en mogelijkheden. 

Door het toepassen van blended learning, verander je het leerproces en leren medewerkers sneller en efficiënter te veranderen. Het resultaat? Meer werkvreugde en een hogere productiviteit.

Wat zijn de voordelen van blended learning?

Blended learning kent een aantal duidelijke voordelen voor organisaties en medewerkers. Hieronder behandelen we ze kort.

Gepersonaliseerde leerervaring

Bij blended learning bied je lesstof aan op digitale platforms als Skillstown, GoodHabitz of New Heroes. Deelnemers geef je toegang tot specifiek lessen en modules, je deelt eenvoudig links naar video’s en andere documenten die passen binnen hun persoonlijke ontwikkelingstraject. De lesstof is overzichtelijk aan te bieden en eenvoudig up-to-date te houden. 

Zelfstudie vindt plaats op kantoor of thuis. In groepssessies kan een medewerker daarna met een docent en medecursisten overleggen, antwoorden vergelijken en vragen stellen. Met aanvullende praktijkopdrachten, coachingsgesprekken en feedback sessies kan je een op maat gemaakt programma aanbieden.

Monitoren en motiveren

De voortgang van online taken is voor medewerkers en leidinggevenden eenvoudig te volgen. Tussentijds kan je ‘check-ups’ inlassen waarbij je problemen en belemmeringen face-to-face bespreekt. 

De organisatie kan de lesstof en de resultaten voortdurend monitoren. Welke lesstof wordt gewaardeerd? Welk examen heeft een hoog of laag slagingspercentage? Op die manier is het studiemateriaal continu aan te passen.

Het bereiken van de opeenvolgende haltes in het individuele leerplan werkt voor medewerkers motiverend. Het afronden van een hoofdstuk nodigt uit om verder te gaan met de volgende opdracht of module.

Kosten besparen

Organisaties kunnen e-learning modules voor een blended learning traject in bulk aankopen voor grote aantallen medewerkers. Boeken en hand-outs zijn overbodig, reiskostenvergoedingen lopen terug, want medewerkers leren thuis en staan niet langer in de file om ergens een training te volgen.

Verder is het natuurlijk mogelijk om een verdieping aan te brengen met zelf ontwikkeld studiemateriaal dat naadloos aansluit bij de situatie van de eigen branche en organisatie.

Studieplezier

De jongere generaties zijn opgegroeid met blended learning. Van digitale schoolborden en tablets op de basisschool tot interactieve, online colleges en we-learnings op hogescholen en universiteiten. 

Het krijtje en schoolbord staan symbool voor het aanhoren van een voordracht, het mee pennen in de schoolbanken, het repeteren van droge, feitelijke informatie. Tegenwoordig is leren juist een mix van interactieve lesstof, vragen stellen op online discussiefora en het uitvoeren van concrete groepsopdrachten.

Eigen tempo

Het voordeel is dat je bij blended learning meer mogelijkheden hebt om te versnellen en te vertragen. Heb je het druk op je werk? Volg de e-learning in het weekend thuis. Vind je een onderwerp moeilijk? Bekijk de video een tweede of derde keer. Stel vragen via de chat, e-mail of tijdens een videocall. Of verzamel een aantal vragen om aan een trainer voor te leggen tijdens een wekelijkse virtuele bijeenkomst.

Maatwerk met blended learning

Met blended learning is het mogelijk om de leerervaring van medewerkers beter af te stemmen op de bredere organisatiedoelen. Wat beoogt de organisatie en welke kennis moeten medewerkers zich daarvoor eigen maken? Unieke persoonlijkheden kan je op een verschillende manier bedienen. Zo vergroot je de individuele werkvreugde en verhoog je de collectieve productiviteit.

Lees deze blog ook

Ontmoet Cindy: Van HR-professional naar inspirerend coach bij FlowPeople

Sinds 2019 heeft Cindy een betekenisvolle rol ingenomen bij FlowPeople. Haar rijke achtergrond als HR professional en holistisch therapeut vormt de basis van haar passie voor de ontwikkeling van mens en organisatie. In een recent gesprek kreeg ik de kans...

"Als je tijd neemt om te kijken, toont de weg zich vanzelf".

Jackelien is sinds het begin van 2023 betrokken bij FlowPeople. Ze zet haar expertise in voor vraagstukken over teamontwikkeling, personal coaching en leiderschapsontwikkeling. Ik ging onlangs met haar in gesprek. Lees in deze blog meer over Jackelien en...

Whitepaper: Talent ontwikkelen in organisaties: 5 bruikbare stappen

Bij FlowPeople geloven wij in het verbinden van persoonlijk talent met organisatiedoelen. Wij zien talent in actie en worden geïnspireerd door flexibele en ondernemende medewerkers die vanuit hun eigen verlangens en dromen betekenis geven aan hun werk....

Kennismaken

Vul hieronder je gegevens in en we nemen binnen 24 uur contact met je op voor een vrijblijvend
kennismakingsgesprek.

Op naar een krachtig en positief personeelsbeleid