Case study Moore MKW: Marcels reis naar zelfverzekerd leiderschap

In deze casestudy onderzoeken we de persoonlijke en professionele ontwikkeling van Marcel Bodde, de huidige Directeur Business & IT bij Moore MKW (fusie tussen Moore MTH en KroeseWevers). Ik besprak met hem hoe een individuele coachtraject bij FlowPeople zijn 
leiderschapsvaardigheden heeft versterkt.

Marcel Bodde - Directeur Business & IT

KroeseWevers en Moore MTH hebben in 2022 een overeenkomst getekend om samen verder te gaan onder de naam: Moore MKW. Als gevolg van deze fusie ontstaat een accountants- en adviesorganisatie met ruim 900 medewerkers, 35.000 klanten, 20 multidisciplinair ingerichte vestigingen, 37 partners en bijna 100 miljoen euro omzet per jaar (KroeseWevers, 2022).

Je bent nu Directeur Business & IT bij Moore MKW. Via welke route ben je hier in deze functie terecht gekomen?

Ik ben bij ICT terechtgekomen omdat ik eerst Havo heb gedaan, en later de Hogere Informatica Opleiding (H.I.O) heb afgerond in 1988. Mijn eerste baan was op een plek waar we software maakten voor de administratieve dienstverlening. Van daaruit ben ik uiteindelijk bij de politie beland, waar ik 5 jaar heb gewerkt bij de informatisering. Op een gegeven moment was mijn toenmalige oom die mij voorstelde om bij KroeseWevers de Automatisering verder te professionaliseren.

Dat was 23 jaar geleden. Toen ben ik begonnen met een team van drie man, en dat is in de loop der jaren uitgegroeid tot zeven à acht man. In die tijd is KroeseWevers enorm gegroeid. Van toen ik in dienst kwam van 175 naar nu al ruim 500 medewerkers. En recentelijk heeft KroeseWevers gefuseerd met Moore MTH, waardoor de organisatie nog eens gegroeid is van 500 medewerkers naar meer dan 900 medewerkers. Hierdoor geef ik nu leiding aan een team van 25 man.

Hoe ben je bij een individueel coachtraject vanFlowPeople terecht gekomen?

Vorig jaar hebben we als team een module dienend leiderschap gevolgd, een initiatief dat binnen onze organisatie werd aangeboden. Als leidinggevende zat ik nog steeds vast in de dagelijkse uitvoering en was ik verstrikt in de details van mijn werk. Het voelde alsof ik alles persoonlijk moest controle en en dat, als ik eruit stapte, zaken fout zouden gaan lopen. Ik begreep dat ik dingen anders moest aanpakken, dat ik meer moest delegeren en vertrouwen moest geven aan mijn team. Dit besef kwam op het perfecte moment, want kort daarna kwam de fusie in beeld. De aanstaande fusie bracht nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals de integratie van twee IT-afdelingen met verschillende leidinggevenden.

“Met de fusie op komst, wist ik dat ik professionele begeleiding nodig had om mijn rol als leidinggevende tijdens deze veranderingen te vervullen. Dus heb ik bij mijn leidinggevende gevraagd om een persoonlijke coach.”

Met de fusie op komst, wist ik dat ik professionele begeleiding nodig had om mijn rol als leidinggevende tijdens deze veranderingen te vervullen. Dus heb ik bij mijn leidinggevende gevraagd om een persoonlijke coach. Zo kwam ik in contact met Klara van FlowPeople. In een kennismakingsgesprek bespraken we mijn situatie en mijn behoeften. Het voelde alsof er al heel snel een sterke verbinding was tussen ons. Klara begreep mijn zorgen en onzekerheden met betrekking tot de fusie, en ik voelde me meteen op mijn gemak bij haar. Haar ervaring en haar vermogen om empathisch te luisteren gaven me het vertrouwen dat ze me kon helpen in dit coachtraject.

Hoe ben je met Klara aan de slag gegaan?

We hebben vijf coachgesprekken gehad. We zijn begonnen met een familieopstelling. Dus we hebben naar bepaalde zaken gekeken waar ik tegenaanloop en vervolgens zijn we gaan kijken waar mijn gevoel ontstaan is. Dan kom je al snel uit bij je familie en plek van herkomst. 

In de andere sessies ging het vrij gemakkelijk. Ik bracht een casus in en daar gingen we op voortborduren. En daar kwam elke keer de setting weer terug waar ik mezelf leerde kennen en we reflecteerden op eerdere gebeurtenissen uit mijn privéleven. Ik werd geconfronteerd met zelfreflectie op mijn eigen communicatie. Dat was soms best pittig. Maar door de confrontatie aan te gaan heb ik echt grote stappen gezet in mijn persoonlijke ontwikkeling.

Wat heeft jouw omgeving aan je zien veranderen sinds het coachtraject?

Sinds het coachtraject merkt mijn omgeving dat ik op verschillende vlakken aanzienlijk veranderd ben. Een opvallende verandering is dat ik nu veel meer optreed als een leider. Voorheen was ik terughoudend in het nemen van initiatief, maar nu neem ik veel meer het voortouw. Ik ben daadkrachtiger geworden en heb geleerd om door te pakken en gewoon te doen, in plaats van af te wachten.

“Dankzij het coachtraject heb ik mezelf ontwikkeld tot iemand die zelfverzekerd beslissingen neemt, als een leider optreedt, en doortastend is in het streven naar succes.”

Een andere opmerkelijke verandering is dat ik nu zelfverzekerder ben in het nemen van beslissingen. Voorheen was ik vaak afhankelijk van anderen om keuzes te maken, maar nu kan ik zelfstandig beslissingen nemen en vertrouw ik meer op mijn eigen oordeel. Bovendien sta ik nu veel meer voor de groep. Ik ben doortastender geworden in mijn aanpak en ben bereid om verantwoordelijkheid te dragen voor het succes of mislukken van projecten.

Kortom, een jaar geleden was ik nog sterk afhankelijk van anderen en terughoudend in het nemen van initiatief. Dankzij het coachtraject heb ik mezelf ontwikkeld tot iemand die zelfverzekerd beslissingen neemt, als een leider optreedt, en doortastend is in het streven naar succes. Mijn omgeving heeft deze veranderingen zeker opgemerkt en ik ben blij dat ik gegroeid ben op deze gebieden

Hoe zou je Klara’s stijl van coachen omschrijven?

Klara’s stijl van coaching is heel goed, als je het mij vraagt. Wat ze echt goed doet, is luisteren. Ze pakt precies die dingen eruit waar het eigenlijk om draait. En dan stelt ze vragen. Ze doet dit zonder zelf direct antwoorden te geven of te oordelen. Ze vraagt dingen als: “Hoe zie jij dat?” en “Wat denk je dat het beste is om te doen?” Dus eigenlijk kaatst ze de bal steeds terug naar jou, terwijl je zelf over je problemen nadenkt. Zo kom je tot de oplossing. En Klara moedigt je aan om te reflecteren en te voelen hoe bepaalde dingen voor jou zijn.

“Haar aanpak is zeker effectief omdat ze je in staat stelt om jezelf te begrijpen en je eigen oplossingen te vinden, zonder je direct de antwoorden te geven.”

Ik merk ook dat Klara vaak teruggrijpt naar mijn achtergrond. Naar mijn opvoeding en hoe dat mijn gevoelens en reacties beïnvloedt. Ze stelt vragen als: “Waar komt dat gevoel vandaan?” en “Wat is de invloed van je opvoeding hierop?”, omdat ze je aanspoort om dieper na te denken over waar je emoties en reacties vandaan komen. Haar aanpak is zeker effectief omdat ze je in staat stelt om jezelf te begrijpen en je eigen oplossingen te vinden, zonder je direct de antwoorden te geven. Coaching heeft voor mij heel goed uitgepakt en daar ben ik heel dankbaar voor.

--Klara Faber - FlowPeople

Stimuleer uw Leiderschap met Coaching

Marcels reis naar zelfverzekerd leiderschap toont de kracht van coaching in persoonlijke groei en professionele ontwikkeling. Zijn transformatie is een inspiratie voor iedereen die streeft naar verbetering in hun leiderschapscapaciteiten.
Als je geïnteresseerd bent in individuele of teamcoaching, aarzel dan niet om contact op te nemen. We staan klaar om je te ondersteunen bij jouw reis naar verbeterd leiderschap en persoonlijke groei.

Lees deze blog ook

Case Study Tangenborgh: De ontdekkingstocht van Renate naar persoonlijk leiderschap

Ontdek het verhaal van Renate Enninga, regiomanager bij Tangenborgh, een toonaangevende zorgdienstverlener voor ouderen in Zuidoost Drenthe. Ik sprak Renate over haar deelname aan de training Persoonlijk Leiderschap bij FlowPeople Academie. Als...

Case Study Hodes Huisvesting: 'Het voelde alsof ik van het slot af ging'

De ontwikkeling van Carlien Smit tijdens een individueel coachtraject Hodes Huisvesting (Goor) specialiseert zich in de ontwikkeling en verkoop van prefabricage huisvestingsoplossingen in houtskeletbouw. Naast circulaire en modulaire woonproducten...

Kennismaken

Vul hieronder je gegevens in en we nemen binnen 24 uur contact met je op voor een vrijblijvend
kennismakingsgesprek.

Op naar een krachtig en positief personeelsbeleid