Ontmoet Merel: Young professional coach bij FlowPeople

Merel Faber is al vele jaren een gepassioneerd coach bij FlowPeople, waar ze haar unieke inzicht en toewijding inzet om young professionals te begeleiden. Naast haar rol als coach vervult Merel ook een bijzondere positie binnen FlowPeople: ze is één van de dochters van de eigenaren, Leonard Faber en Klara Faber-van den Berg. Lees meer over Merel en ontdek wat haar drijft in het vak als coach.

Kun je wat meer vertellen over je achtergrond en de reis naar je plek als coach nu?

Ik heb een achtergrond in HR en Leren & Ontwikkelen. Het gedrag van mensen heeft mij altijd gefascineerd en van datgene waar iemand in zijn professionele rol tegenaan loopt, zie je vaak een oorsprong in hun persoonlijke leven. Ik geloof dat daarin weinig toevallig is. Coaching geeft de ruimte om daar onderzoek naar te doen: wat heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben? Waarin zie ik dat nu terugkomen? En hoe kom ik tot een volgende stap, met waardering voor de weg die ik tot nu toe heb afgelegd? Vanuit die interesse besloot ik als zelfstandig coach verder te willen en een opleiding te volgen om me verder te ontwikkelen in het coachvak. Zodoende ben ik begonnen aan de School voor Coaching. Een prachtige opleiding waarin je niet alleen leert over het coachvak, maar ook steeds weer jezelf meeneemt in de ontmoeting met de ander.

Op welke doelgroep focus jij je graag? Wat maakt deze doelgroep zo interessant?
Ik coach young professionals: jonge mensen van meestal eind twintig, begin dertig die in deze levenfase tegen vraagstukken aanlopen zoals: ‘wat is nu écht belangrijk voor mij?’, ‘welke kant wil ik op met mijn carrière, of misschien wel: met mijn leven?’, ‘hoe bewaak ik mijn werk-privé balans?’, ‘hoe kom ik tot persoonlijk leiderschap?’.

Mede omdat we in dezelfde leeftijdscategorie zitten merk ik dat we goed matchen. Ik kan me goed inleven in die vragen en kan tegelijkertijd helpen hun vraag te verduidelijken, te onderzoeken wat belemmert en wat energie geeft. Dat geeft veel voldoening. Het is zo mooi om iemand te begeleiden, te kunnen zien hoe diegene zich ontwikkelt en even te kunnen meelopen in die reis.

Wat kenmerkt jou als coach?
Ik begeleid mensen op een manier die rekening houdt met het geheel, waarbij ik gebruik maak van een brede kijk op hun situatie en het systeem waarin ze zich bevinden. Ook kijk ik systemisch: waar komt iemand vandaan, wat is zijn gezin van herkomst en wat zijn belangrijke momenten geweest in de familielijn? Daarbij is er soms ook ruimte voor wat luchtigheid en humor.

Ik probeer tijdens een sessie te varen op mijn eigen intuïtie en onderbuikgevoel. Dat is soms best een uitdaging, omdat we zo gewend zijn om te overdenken, te analyseren. Door in een sessie bespreekbaar te maken welk gevoel er bij mij opspeelt blijf ik in verbinding. Zo kan ik ook doorzetten wanneer het voor iemand spannend wordt. Wat kan de coachee opmerken in zijn lijf en wat heeft hem/haar dat te zeggen?

Ik kan zelf heel beeldend denken en goed visualiseren. Dat levert op dat ik kan meedenken met een ander. Wat daarin helpt zijn bijvoorbeeld werkvormen met vloerankers of een kleine opstelling met houten poppetjes. Door ‘gewoon’ te gaan doen, te ervaren en te voelen probeer ik de juiste snaar te raken.

Wat vind je belangrijk om over te brengen?
Compassie en mild-zijn: iedereen heeft zijn eigen verhaal en gaat daar op zijn eigen manier mee om. Daar is iedereen uniek in. Ben je nieuwsgierig of is je hart al gesloten?

Wat is de meest waardevolle les die je hebt geleerd van het coachen van anderen?
Dat als je de tijd neemt om je gevoel te volgen en dat kan inbrengen, je dat verder brengt. Vertragen en vertrouwen komt daarin steeds weer terug. Ik merk als je nagaat en uitspreekt wat je voelt, er al iets in gang gezet wordt, bij jezelf of bij de ander. Het blijft de uitdaging om in verbinding met de ander, bij jezelf te blijven en te zijn in het hier-en-nu.

Ontwikkeling kun je vergelijken met een wandeling door een landschap: er komen steeds weer nieuwe dingen naar voren. Je kunt steeds weer een laagje verder kijken. Je hoeft niet alles in een keer te zien. En je kunt niet in klaar zijn met ontwikkelen. Dat blijft een continu proces dat de ene keer meer op de voorgrond is dan een andere keer, maar het komt altijd weer terug.

"Vertragen en vertrouwen leert ons dat, door de tijd te nemen om ons gevoel te volgen, we een pad van echte ontwikkeling en begrip inslaan."

Waar kan men jou voor benaderen?
Nu sta ik open voor individuele coachtrajecten en (loopbaan)assessments. Zoals ik al aangaf, vind ik in de 1-op-1 coaching het begeleiden van young professionals heel erg leuk. Met name de combinatie tussen persoonlijke en professionele gerelateerde vraagstukken waar ik iemand kan helpen naar bewustwording, ontwikkeling en het zetten van nieuwe stappen. Het is toch geweldig om even met iemand mee te kunnen lopen?

Merel is inzetbaar voor coaching en assessments. Wil je meer weten of eens kennismaken? Neem contact op!

Lees deze blog ook

Ontmoet Sonja: Van yoga tot coaching

Maak kennis met Sonja van der Weijden, een inspirerende coach bij FlowPeople. Na een carrière in marketing en een levensveranderende kennismaking met yoga in Singapore, vond Sonja haar ware passie in het coachen. Ze richt zich op persoonlijke groei,...

Het belang van een extern vertrouwenspersoon

In elke organisatie, groot of klein, kunnen zich situaties voordoen waarin medewerkers behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek over gevoelige kwesties. Dit is waar een extern vertrouwenspersoon een cruciale rol speelt. Een extern vertrouwenspersoon...

Kennismaken

Vul hieronder je gegevens in en we nemen binnen 24 uur contact met je op voor een vrijblijvend
kennismakingsgesprek.

Op naar een krachtig en positief personeelsbeleid