Ontmoet Sonja: Van yoga tot coaching

Maak kennis met Sonja van der Weijden, een inspirerende coach bij FlowPeople. Na een carrière in marketing en een levensveranderende kennismaking met yoga in Singapore, vond Sonja haar ware passie in het coachen. Ze richt zich op persoonlijke groei, bewustwording en leiderschap. In deze blog verkennen we Sonja’s reis naar coaching, haar methodes en de inzichten die ze opdoet door anderen te coachen.

Kun je wij iets vertellen over je achtergrond en de reis naar je rol als coach?

Zeker, mijn reis begon met een studie Commerciële Economie. Na mijn afstuderen in 1995 ben ik als freelancer in marketing en communicatie aan het werk gegaan. Tijdens een expat-periode in Singapore kwam ik voor het eerst in aanraking met yoga. Terug in Nederland zette ik mijn freelance werk voort, maar na verloop van tijd voelde ik een leegte en zocht ik naar iets nieuws.

Met mijn sportverleden besloot ik impulsief een power yoga opleiding te volgen, zonder echt te weten waar het naartoe zou leiden. Ik startte uiteindelijk mijn eigen yoga bedrijf, waarbij ik naast het runnen van het bedrijf, ook yogalessen gaf. Na ongeveer tien jaar verkocht ik mijn bedrijf en voelde ik de drang om meer één-op-één met mensen te werken.

Ik begon mij te ontwikkelen, gedreven door de wens om mensen dieper met zichzelf te verbinden. Ik volgde diverse opleidingen, zowel nationaal als internationaal. Onder andere de academie voor coaching en counseling, systemisch coachen en een specialisatie in chronische stress en burn-out. En momenteel heb ik echt mijn roeping gevonden als coach en counselor.

Waar kan men jou voor inschakelen?
Voor begeleiding op het gebied van persoonlijk leiderschap en bewustwording. Ik begeleid graag mensen die vastberaden zijn om te groeien, doelen te bereiken en bereid zijn te investeren in dit proces. Dat is vaak een specifiek type persoon: iemand die nieuwsgierig is, vragen stelt en de wil heeft om echt stappen te zetten. Ik vind het ook erg leuk om te werken met mensen die daarbij uit hun comfort zone durven aan te gaan. Binnen comfort zone is al een bekend terrein.

Mijn voorkeur ligt in het begeleiden van mensen die al enige groei hebben doorgemaakt en klaar zijn voor de volgende stap. Ik focus op het geven van tools om op een diepere laag in verbinding te blijven met henzelf, zodat ze stevig staan in de wereld en in hun werk.

Wat kenmerkt jou tijdens je werk?
Mijn aanpak is om 'all the way' te gaan, niet alleen aan specifieke problemen te werken, maar ook te helpen bij het eigen maken van nieuwe patronen. Dus om de doorgemaakte groei te waarborgen.

Daar gebruik ik verschillende technieken voor. Het verschilt per persoon wat iemand daarvoor nodig heeft. Dat varieert van bewustwordingsoefeningen en visualisaties, tot psycho-educatie en systemisch werk. Ik help mensen om een nieuwe versie van zichzelf te worden. Bewust de oude patronen herkennen wanneer ze zich aandienen. Dat vind ik juist het mooiste. Als mensen in verbinding komen met wie ze werkelijk zijn en daardoor met plezier en zelfvertrouwen kunnen leven en werken.

"Mijn aanpak is om 'all the way' te gaan"

Wat wil je graag aan anderen overbrengen?
Ik denk het belang van bewustzijn. Ons bewustzijn van de manier waarop we naar de wereld kijken. Het is als het dragen van een bril. De keuze van welke bril we opzetten, of het nu de bril is van negatieve ervaringen, denkpatronen, verleden, doelen behalen of neutraal kijken. Dat bepaalt onze perceptie van de realiteit. Door bewust te kiezen welke bril we opzetten, kunnen we loskomen van automatische denkpatronen en bewust kiezen hoe we de wereld willen zien. Het bewustzijn van deze keuze kan leiden tot een verschuiving in perceptie en meer verbinding met jezelf en anderen.

Welke waardevolle les heb jij geleerd door het coachen van anderen?
Mensen terug in hun kracht zien komen, is voor iedereen anders, en toch ergens ook voor iedereen hetzelfde proces. De weg naar verbinding met je authentieke zelf is iedere dag weer een bewuste keuze. Voor mij geldt dat hoe meer je je openstelt en bereid bent weerstanden los te laten, hoe meer ruimte er ontstaat voor groei en eigen autonomie. Ik bied tijdens mijn trajecten mensen bewust de ruimte en veiligheid om zich echt open te kunnen stellen. Dat vergt vaak wat moed en als het nodig is dan ondersteun ik de coachee daarbij.

Wat zou je nog graag willen doen bij FlowPeople?
Ik wil graag verder met fijne trajecten begeleiden op gebied van Persoonlijk Leiderschap en mij specialiseren in Executive Coaching. Ik blijf het fascinerend vinden hoe ieder mens in elkaar zit en heb een passie voor zelfontwikkeling en wil daar graag nog meer van doen. Ik help coachees bewust worden van hun ego en begeleid hen bij het ontwikkelen van authentiek innerlijk leiderschap. Dit stelt hen in staat om bewust, vrij en in een staat van flow te werken en te leven.

Sonja is inzetbaar voor personal coaching en counseling. Wil je meer weten of eens kennismaken? Neem contact op!

Lees deze blog ook

Ontmoet Merel: Young professional coach bij FlowPeople

Merel Faber is al vele jaren een gepassioneerd coach bij FlowPeople, waar ze haar unieke inzicht en toewijding inzet om young professionals te begeleiden. Naast haar rol als coach vervult Merel ook een bijzondere positie binnen FlowPeople: ze is één van...

Het belang van een extern vertrouwenspersoon

In elke organisatie, groot of klein, kunnen zich situaties voordoen waarin medewerkers behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek over gevoelige kwesties. Dit is waar een extern vertrouwenspersoon een cruciale rol speelt. Een extern vertrouwenspersoon...

Kennismaken

Vul hieronder je gegevens in en we nemen binnen 24 uur contact met je op voor een vrijblijvend
kennismakingsgesprek.

Op naar een krachtig en positief personeelsbeleid