Case Study Tangenborgh: De ontdekkingstocht van Renate naar persoonlijk leiderschap

Ontdek het verhaal van Renate Enninga, regiomanager bij Tangenborgh, een toonaangevende zorgdienstverlener voor ouderen in Zuidoost Drenthe. Ik sprak Renate over haar deelname aan de training Persoonlijk Leiderschap bij FlowPeople Academie. Als regiomanager bij Tangenborgh stuurt Renate ongeveer 300 mensen aan, verdeeld over meerdere locaties. Ze ontdekte dat persoonlijk leiderschap essentieel is voor haar professionele groei en impact.

Leer haar ontdekkingstocht van zelfontdekking en groei, waarin ze haar leiderschapsvaardigheden verdiept en de connectie tussen haar verleden en heden verkent. Renate deelt openhartig hoe deze training haar zelfvertrouwen versterkte en haar hielp om effectiever te reageren in haar rol als regiomanager.

Renate Enninga nam onlangs deel aan de leergang Persoonlijk leiderschap bij de FlowPeople Academie. Deze leergang staat in het teken van het vergroten van je autonomie en het creëren van impact met je natuurlijke stijl. Dat vraagt om zelfonderzoek om jezelf als het ware binnenstebuiten te keren en te ontdekken wie je bent, of wie je bent geworden. Lees in deze blog over haar ervaring.

Renate werkt sinds augustus 2023 als regiomanager bij Tangenborgh: een zorgdienstverlener voor ouderen gericht op wonen, zorg en welzijn in Zuidoost Drenthe. Vanuit haar functie als regiomanager is Renate verantwoordelijk voor het aansturen van ongeveer 300 mensen op meerdere locaties.

Hoe ben je bij deze leergang van de FlowPeople Academie terecht gekomen?

Ik ben iemand die zich graag ontwikkelt door het volgen van trainingen en opleidingen. Zo heb ik een paar jaar terug nog een bachelor bedrijfskunde behaald. Ik begon net met mijn baan bij Tangenborgh in een voor mij hele nieuwe functie. Het leek mij goed om te kijken welke handvatten ik nu goed kan gebruiken. Ik heb eerder al leiderschapstrajecten gevolgd maar nog niet gericht op persoonlijk leiderschap. En juist dat persoonlijke leiderschap leek mij mooi om aan de start van deze functie te gaan ontdekken. Tangenborgh heeft al eerder met FlowPeople samengewerkt. Zo is mijn aanmelding eigenlijk tot stand gekomen.

Hoe heb je het traject ervaren?

Het was op een prettige locatie waar alles goed verzorgd was. Tijdens de eerste avond was ik een beetje in verwarring. Ik verwachtte een voorstelrondje waarin iedereen iets vertelde over zichzelf en zijn/haar functie. Dat hebben we eigenlijk helemaal niet gedaan als onderdeel van de training. Het ging direct over jou als persoon. Dat maakte het echt anders dan trainingen die ik eerder al gevolgd heb en dat vond ik verfrissend. Omdat iedereen zich openstelde ontstond er direct iets moois in de groep.

Het traject bouwde zich heel mooi op. Eerst focuste het op onze jeugd en hoe dat je huidige zelf beïnvloedt. Daarna gingen we dieper in op werk en leven. Tegen het einde begon ik de connecties tussen mijn verleden en heden te begrijpen. Het gaf me de kans om echt bij mezelf stil te staan, iets waar ik normaal niet zo snel de tijd voor neem.

Wat ontstond er in de groep?

Het was heel kleinschalig, we waren in totaal met vijf deelnemers. We waren allemaal heel verschillend, als persoon maar ook in functies. Ik denk dat dat ook eigenlijk de kracht was. Vanuit verschillende invalshoeken en branches konden we met elkaar in gesprek. Het maakt eigenlijk niet zo veel uit waar je werkt, het gaat echt om het leidinggeven. Dat de groep zo klein was creëerde ook dat het snel als een veilige omgeving voelde.

Wat heb je meegenomen uit dit traject?

Het heeft me zelfvertrouwen gegeven in het gevoel dat ik een echte leider ben en dat ik dus het juiste vak heb gekozen. Dat deze nieuwe stap me past als een jas zeg maar. Ik heb echt weer een verdieping gezien in mezelf, wat bijdraagt in hoe ik nog beter kan worden. Ik heb geleerd om vaker vanuit rust te reageren. Ik ben mij ervan bewust geworden dat ik snel dingen voor mensen wil oplossen. Maar dat kan niet altijd in mijn functie. Ik kan mensen wel helpen, maar moet het niet van ze overnemen. Tegenwoordig ga ik minder snel in de actiestand. Eerst analyseren wat we kunnen doen. Zo kan ik ook sneller dingen loslaten.

“Niet alleen heeft dit traject me zelfvertrouwen gegeven in mijn leiderschap, maar het heeft me ook geleerd om vaker vanuit rust te reageren.”
Zou je de leergang persoonlijk leiderschap aanbevelen aan anderen?

Als je op zoek bent naar een training over het omgaan met moeilijk gedrag of het voeren van lastige gesprekken, dan is deze cursus niet geschikt. Maar als je echt een betere leider wilt worden door jezelf goed te leren kennen en inzicht te krijgen in waarom je bepaalde dingen doet en welke valkuilen je hebt, dan zou ik deze cursus zeker aanraden. Het helpt bij het begrijpen en veranderen van je gedrag.

--Klara Faber - FlowPeople

Zet de stap naar persoonlijke groei en autonomie

Ben je geïnspireerd door de ervaring van Renate tijdens de persoonlijke leiderschapstraining? Wil je ook ontdekken hoe je een betere leider kunt worden door jezelf beter te leren kennen? Klik dan hier om meer te lezen over onze leergang persoonlijk leiderschap en meld je aan voor een transformatieve ervaring!

Lees deze blog ook

Case study Moore MKW: Marcels reis naar zelfverzekerd leiderschap

In deze casestudy onderzoeken we de persoonlijke en professionele ontwikkeling van Marcel Bodde, de huidige Directeur Business & IT bij Moore MKW (fusie tussen Moore MTH en KroeseWevers). Ik besprak met hem hoe een individuele coachtraject bij FlowPeople...

Case Study Hodes Huisvesting: 'Het voelde alsof ik van het slot af ging'

De ontwikkeling van Carlien Smit tijdens een individueel coachtraject Hodes Huisvesting (Goor) specialiseert zich in de ontwikkeling en verkoop van prefabricage huisvestingsoplossingen in houtskeletbouw. Naast circulaire en modulaire woonproducten...

Kennismaken

Vul hieronder je gegevens in en we nemen binnen 24 uur contact met je op voor een vrijblijvend
kennismakingsgesprek.

Op naar een krachtig en positief personeelsbeleid