"Als je tijd neemt om te kijken, toont de weg zich vanzelf".

Jackelien is sinds het begin van 2023 betrokken bij FlowPeople. Ze zet haar expertise in voor vraagstukken over teamontwikkeling, personal coaching en leiderschapsontwikkeling. Ik ging onlangs met haar in gesprek. Lees in deze blog meer over Jackelien en haar intrigerende drijfveren om anderen te begeleiden in hun ontwikkeling.

 

Kun je me iets vertellen over je loopbaanreis in het coachingsvak?

Mijn loopbaan in coaching begon eigenlijk als adviseur en consultant op het gebied van procesmanagement en verandermanagement. Als adviseur concentreerde ik me op proces- en verandermanagement, en ik merkte daar steeds weer dat er al snel te weinig aandacht was voor de menselijke kant van veranderen. Ik begeleidde mijn opdrachtgevers bij die ‘zachte kant’ en groeide steeds meer naar coaching geven toe.

Na terugkeer uit het buitenland besloot ik me volledig op coaching en ontwikkeling te richten, volgde meer opleidingen en begon als coach en teamcoach. Mijn keuze om voor Flow People te werken, komt voort uit onze gedeelde interesse in het systemisch kijken naar organisatievraagstukken, teamdynamiek en leiderschap.

Waar ligt jouw kracht?

Mijn kracht ligt in het creëren vertrouwen en diepgang in mijn coachingsessies. Coachees voelen zich daardoor gedragen om hun eigen vraagstuk te onderzoeken, ook als het lastig of pijnlijk is. Ik kijk graag systemisch naar onderliggende patronen en verbindingen in organisatievraagstukken, team vraagstukken en in je persoonlijk leiderschap. In de verbinding met coachees leggen we als het ware samen de puzzel.

Daarnaast houd ik het graag concreet en ik hou ook van wat lol in een gezamenlijk traject. Het hoeft tenslotte niet allemaal zwaar of moeilijk te zijn.

Op onze voorstelpagina citeer je: "Als je tijd neemt om te kijken, toont de weg zich vanzelf". Kun je me vertellen wat dit voor jou betekent en hoe je dat meeneemt in je coachingtrajecten?

Zeker, daarmee bedoel ik dat ik geloof dat het niet altijd nodig is om een strikt plan te hebben voordat je ergens aan begint. Soms moet je de tijd nemen om te observeren, te verkennen en te reflecteren tijdens het proces, en dan zal de juiste weg zich vanzelf laten zien. We zijn in onze maatschappij zo gewend om te werken met een vooraf bedacht plan. Ook ons brein vindt die duidelijkheid vooraf heel prettig. In complexere situaties is het echter vaak simpelweg niet mogelijk om een kant en klare routebeschrijving te volgen, het vraagt om iedere keer weer opnieuw te kijken waar je bent en wat je volgende stap kan zijn. Dit vraagt vertraging en een open geest. Ik moedig cliënten aan om niet altijd haast te hebben, maar om te verkennen en te leren terwijl ze vooruitgaan op hun pad. Soms ga ik ook letterlijk met de coachee op pad; ik doe mijn coaching heel graag buiten.

Wat vind je dan zo fijn aan coaching in de buitenlucht?

Allereerst vind ik het gewoon heel fijn om buiten te zijn, natuur om je heen en frisse buitenlucht zorgt voor een meer ‘uitgezoomde’ blik. We zitten binnen vaak in zo'n focusmodus, daar uit stappen geeft dan meteen een nieuw perspectief op de coachvraag. Bovendien werk ik buiten graag associatief, dat lukt ook goed omdat je zoveel tegenkomt onderweg, je kunt echt van alles gebruiken om een vraagstuk vanuit een ander perspectief mee te onderzoeken. Daarnaast is het samen buiten lopen voor veel mensen prettig, je hoeft niet direct oogcontact te hebben maar bent echt naast elkaar op weg en het ritme van het lopen doet goed voor ons stresssysteem.

Welk type opdrachten doe je het liefst?

Ik vind de puzzel in teamcoaching trajecten waarin teams (weer) verbinding en een heldere gezamenlijke richting vinden heel gaaf. Daarnaast komt mijn eigen achtergrond als veranderaar en interimmanager goed van pas bij het begeleiden van leiderschapsvraagstukken. Ik geniet als leiders vanuit hun plek van betekenis aan de slag willen met het vergroten van hun eigen bijdrage en daarmee die van hun team of organisatie.

Wat houdt leiderschap in voor jou?

Voor mij houdt leiderschap in dat je in staat bent, én de moed hebt, om eerst jezelf te zien en te begrijpen. Het begint met een bewustwording van je eigen waarden, je overtuigingen en je gedragingen. Vervolgens gaat het om het inzicht hebben in welke impact jij als leider hebt op anderen en de richting die je als leider op wilt. Leiderschap gaat over werken in de verbinding. In de verbinding met jezelf, de verbinding met de ander en in verbinding met de bedoeling van jullie organisatie.

Dit inzicht is van onschatbare waarde in bijvoorbeeld management development. Het stelt managers in staat om effectiever te communiceren, conflicten op te lossen en een positieve werkomgeving te creëren. Het versterkt hun vermogen om teams te leiden en te coachen naar succes.

Persoonlijk zou ik graag een management development-traject (MD-traject) willen begeleiden als coach. Omdat ik geloof dat leiderschap begint met zelfontwikkeling. Dat zou echt gaaf zijn.

Lees deze blog ook

Ontmoet Cindy: Van HR-professional naar inspirerend coach bij FlowPeople

Sinds 2019 heeft Cindy een betekenisvolle rol ingenomen bij FlowPeople. Haar rijke achtergrond als HR professional en holistisch therapeut vormt de basis van haar passie voor de ontwikkeling van mens en organisatie. In een recent gesprek kreeg ik de kans...

Whitepaper: Talent ontwikkelen in organisaties: 5 bruikbare stappen

Bij FlowPeople geloven wij in het verbinden van persoonlijk talent met organisatiedoelen. Wij zien talent in actie en worden geïnspireerd door flexibele en ondernemende medewerkers die vanuit hun eigen verlangens en dromen betekenis geven aan hun werk....

Kennismaken

Vul hieronder je gegevens in en we nemen binnen 24 uur contact met je op voor een vrijblijvend
kennismakingsgesprek.

Op naar een krachtig en positief personeelsbeleid