Het belang van een extern vertrouwenspersoon

In elke organisatie, groot of klein, kunnen zich situaties voordoen waarin medewerkers behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek over gevoelige kwesties. Dit is waar een extern vertrouwenspersoon een cruciale rol speelt. Een extern vertrouwenspersoon biedt een veilige en neutrale omgeving waarin zij hun zorgen kunnen delen, zonder angst voor vooroordelen.

Wat is een extern vertrouwenspersoon?

Een extern vertrouwenspersoon is een onafhankelijke professional die buiten de organisatiestructuur opereert. De extern vertrouwenspersoon is getraind om te luisteren, te ondersteunen en adviezen te geven die te maken hebben met kwesties zoals pesten, discriminatie, intimidatie, conflicten op de werkvloer of andere persoonlijke en professionele uitdagingen.

Waarom is een extern vertrouwenspersoon belangrijk?
Er zijn verschillende redenen waarom een extern vertrouwenspersoon belangrijk is. Zo staat hij of zij los van de organisatiehiërarchie, waardoor de medewerker zich vrijer kan voelen om zich open te stellen. Medewerkers kunnen er zeker van zijn dat de vertrouwelijke informatie die zij delen niet wordt doorgegeven aan hun leidinggevende of collega’s zonder hun toestemming. Daarnaast draagt een extern vertrouwenspersoon bij aan het welzijn van medewerkers, door een veilige ruimte te bieden waar zij hun zorgen kunnen uiten. Dit kan resulteren in een gezondere werkomgeving en een vermindering van stress en conflicten.

Een derde reden waarom een extern vertrouwenspersoon belangrijk is, is het objectieve advies dat ze geven. Ze helpen medewerkers om hun opties te verkennen en weloverwogen beslissingen te maken. Een vierde belangrijke reden is dat een extern vertrouwenspersoon voldoet aan wettelijke voorschriften en ethische normen. Dit zorgt ervoor dat er een extra laag van bescherming voor zowel de medewerker als de werkgever is. Een externe vertrouwenspersoon kan helpen bij het voorkomen van juridische geschillen en het bevorderen van een eerlijke en respectvolle werkomgeving.

Hoe werkt het?
Wij werken voor de rol van vertrouwenspersoon op basis van jaarcontracten met arbeidsorganisaties. Voor meer informatie, kan je contact opnemen met Elisabeth Deumer of met Leonard Faber.

Voor werknemers: als je behoefte hebt aan vertrouwelijke ondersteuning, twijfel dan niet om dit bij je werkgever aan te kaarten.

 

Lees deze blog ook

Ontmoet Elisabeth: De kracht van positieve psychologie

Elisabeth Deumer zet zich al ruim vijf jaar in bij FlowPeople. Haar energieke inzet bij het helpen van anderen om hun volledige potentieel te bereiken, is zeker aanstekelijk. Lees meer over Elisabeth en ontdek wat haar drijft om anderen te inspireren tot...

Ontdek hier hoe intervisie jouw wijsheid verrijkt!

In de snelle en veeleisende wereld van vandaag is het cruciaal voor professionals om voortdurend te blijven leren en groeien. Een krachtig instrument dat steeds meer aandacht krijgt voor deze persoonlijke en professionele ontwikkeling is intervisie. Maar...

Kennismaken

Vul hieronder je gegevens in en we nemen binnen 24 uur contact met je op voor een vrijblijvend
kennismakingsgesprek.

Op naar een krachtig en positief personeelsbeleid